5 mjesta na Braču koja morate posjetiti

Otok Brač je najveći dalmatinski otok i prema mnogima, jedan od najljepših na čitavom Jadranu. Brač je jedinstven po mnogim prirodnim i kulturnim zanimljivostima: bijelom bračkom kamenu, srednjovjekovnim crkvama, pitoresknim ribarskim mjestima, bračkim fjerama i još mnogo toga što sačinjava bračku autentičnost. U nastavku se navodi pet mjesta na Braču koja jednostavno morate posjetiti kako biste na pravi način upoznali otok i njegove stanovnike.

1. Vidova Gora
Najviši je vrh na Jadranskim otocima (778 metara). Ime Vidova Gora dolazi od crkvice koja se nekada uzdizala na vrhu brda (13. ili 14. stoljeće), a danas se mogu vidjeti samo njezine ruševine. Pogled s vrha oduzima dah, a za lijepog vremena pogled seže od poluotoka Pelješca na istoku, preko Korčule, Visa, Biševa pa sve do hridi Jabuke te na planinu Biokovo. Kada je vrijeme osobito lijepo, a vidljivost dobra, katkada se mogu ugledati i vrhovi apeninskih planina.

Vidova gora je omiljeno zimsko izletište otočana pošto je često pod snježnim pokrivačem. Na vrh Vidove Gore dolazi se pješačkim stazama, oni hrabriji mogu i s biciklom, a oni koji žele uživati u pogledu koji oduzima dan, a da se pritom ne žele odreći komfora, na vrh se mogu uspeti s automobilom.

2. Plaža Zlatni rat
Svjetski poznata plaža Zlatni rat otok Brač je učinila slavnim u globalnim razmjerima. Rajska plaža, kako ju još nazivaju, prema mnogima je jedna od najljepših plaža na Jadranu.

Plaža je taloženjem finog zlatnog šljunka oko podmorskog grebena pružajući se poput jezičca i do 500 m u more. Pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja vršak „Zlatnog rata“ stalno mijenja svoj oblik čineći ga svaki put drugačijim i ponovno zanimljivim. Taj predio je inače zaštićeno prirodno područje i omiljeno mjesto surfera i kite-surfera iz cijelog svijeta.  Plaža Zlatni rat udaljena je svega 2km od Bola. Do plaže Zlatni rat moguće je doći automobilom ili laganom 20 minutnom šetnjom uz more.

3. Pustinja Blaca
Pustinja Blaca, nekada slavna glagoljaška pustinja, a kasnije i zvjezdarnica, nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne. Osnovana je u 16. stoljeću, kada ovamo dolaze poljički svećenici glagoljaši. Sam naziv Pustinja, odnosno eremitorij, dolazi od skupine stanovnika koji su živjeli na ovom području kao pustinjaci. Danas je ovo mjesto prvoklasni kulturni spomenik gdje su smješten muzej i bogata knjižnica, a do njega se dolazi automobilom, biciklom ili starim, dobrim pješaćenjem.

4. Etno eko selo Dol
Etno-eko selo Dol je predivno malo i mirno mjesto okruženo očuvanim tradicionalnim kamenim kućicama. To je sjajno mjesto za one koje žele uživati u pješačenju i biciklizmu na stazama koje vode do Dola sa svih strana Brača. Također je poznato po fenomenu prirodnih špilja formiranih od specijalnog kamena „hrapoćuše“, koje su izvorno služile kao skloništa, a kasnije su počeli i izgrađivati kuće u njima. To je također bila i inspiracija za tortu istog imena koja je danas zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

5. Bobovišća na moru

Bobovišća na moru su, prema mišljenju mnogih, najljepše malo mjesto na Braču. Mjesto se nalazi na dnu prekrasne uvale na zapadnoj strani otoka Brača, koja se grana u više manjih uvala, idealnih za zaklon brodova od svake vrsta nevremena. Najveća od tih uvala je Vičja luka (Vještičja luka) uz koju su vezana brojna praznovjerja i legende. Posjetite li Bobovišća na moru uživati ćete u bogatoj kulturnoj baštini mjesta, rimskim i bizantskim arheološkim nalazištima i gostoljubivosti stotinjak stanovnika. Kako biste uvalu Bobovišća na moru doživjeli  potpuno, preporučamo dolazak s mora brodom.

Ispunite kviz

Ispuni kratki kviz i pronađi izlet na Braču koji će najbolje odgovarati tvojim intreresima.

Ispunite kviz

Najam plovila i vozila

Informirajte se o svim plovilima i vozilima koja možete iznajmiti kako biste otišli na željeni izlet.

Saznajte više